Skip to content

Predikningar för ateister. Eller: Ett försvar för Alain de Botton

februari 23, 2012

Att på ett lika trevligt, småmysigt, lättförståeligt och inbjudande sätt som Alain de Botton locka annars icke-frälsta människor till konstens, filosofins, arkitekturens och litteraturens härliga närande marker, är de få som kan. Ändå har han fått stå ut med mycket skitkastning, främst från fack-förstå-sig-påare och elitistiska kritiker av diverse slag. Dessa ser honom som allt för ytlig och löst sammansatt.

Själv tycker jag tycker om Alain de Botton, just för att han inte är så akademiskt abstrakt i sina ämnespresentationer; han introducerar på ett lätt och avspänt sätt en person eller ett frågekomplex som sedan läsaren självmant kan få djupdyka ned i på egen hand. Precis som det ska vara.
Han utmärker sina närmanden till olika ämnen också genom att sätta den rutinmässiga, trista vardagen som utgångspunkt till att göra ändring på saker och ting hos sig själv. Han är också en utmärkt introducör till saker och ting, eller vad nu något sådant kan kallas. Läs någon av hans böcker Låt Proust förändra ditt liv (1998), Statusstress (2004), Filosofins tröst (2001) eller Arbetets lust och leda (2009) så förstår ni vad jag menar. (Kan också nämna att de Botton spelade in två TV-serier baserade på böckerna Statusstress och Filosofins tröst, som båda också finns kompletta på youtube).

Till sist så delar de Botton och jag många intressen och läggningar; vi är båda Proustdyrkare, pessimister, Montaigne-älskare, Seneca-knäböjare, Schopenhauer-fans, statushatare, jobbskeptiker, Nietzsche-läsare och Epikuros-förundrare.

Hans senaste bok Religion for Atheists har likt hans tidigare böcker stött på patrull, radikal sådan. Vad som utmärker de Botton i sina tidigare böcker är att han är eklektisk i meningen att han blandar. Han tar nån lärdom från Filosof A och mixar med nån från Filosof B och C, oavsett om dessa filosofer motsäger varandra på andra punkter. I detta ligger hans originalitet och stora behållning. Och det är just denna blandning, utan hänseende till omständigheterna, som kritiker gillar att grilla honom för. I och med lanseringen av Religion for Atheists har han skamfilats av ”riktiga” ateister som menar att religioner inte har något som helst att komma med, då Gud är död osv. Men de Botton är inte lika kategoriskt dömande och tar fram ett blandreceptet som kanske kan få oss att även ifrågasätta den materiella och statussönderstressade Gud och gudsordning som vi ersatt de tidigare med, och därigenom se vad som gick förlorat i människovärde och gemenskap. SvD skrev om de Botton här, även DN i lördags, men den finns tyvärr inte som länk.

Alain de Botton har sedan ett par år en liten egen sekulär väckelserörelse kallad School of Life. Det hela låter inte så farligt som det verkar: det är ett ställe för föreläsningar av namnkunnigt folk från hela världen, ofta av akademiskt kändisskap. Om ni klickar här så kommer ni till den hitintills filmade samlingen med föreläsningar (provokativt kallade ”sermons”). I den senaste pratar de Botton själv om just sitt senaste alster, vilket han också gjorde på ett TED-föredrag för ett tag sen. Jag postar dessa videos här nedan, tillsammans med två School of Life-videos om lycka (av Richard Layard) respektive om pessimism (av de Botton själv).
Mycket nöje!
Annonser
3 kommentarer leave one →
  1. februari 23, 2012 20:55

    Tittade på TED-föredraget. Sympatiskt och tänkvärt. Tack för tipset!

  2. februari 25, 2012 11:00

    Instämmer i hoglanders kommentar. Mycket bra tips. Blir intresserad av att läsa hans Religion for Atheists nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: