Skip to content

Jag snor från mig själv. Eller: Höstboktips

september 20, 2011

Av ren och skär lättja gör jag som i det förra inlägget och kopierar något jag själv skrivit tidigare. Några kompisar bad mig att tipsa om böcker inför hösten på deras sprillans nya ”vad händer”-guide för Västerås kulturliv, lakoniskt döpt till Vad händer i Västerås?, och detta gjorde jag så klart.

Nu är jag sedan i lördags emellertid icke västeråsare längre, utan ”ny och fräsch” stockholmare. Därför anser jag att även sådana, liksom alla andra fina städers invånare, kan få ta del av lite boktips. Tidigare på denna blogg har jag skrivit om Strindbergs Ensam här. Resten av tipsen är så att säga ”nya”.

Alltså, Kanelbulletangent A + Kanelbulletangent C + Kanelbulletangent V:

Hösten är för kort för att slösas på dåliga böcker. Detta urval av både samtida och äldre litteratur värmer både hjärtat och intellektet när träden står i färgeldar och regnrusket slår mot fönstren. Årstiden är som gjord för läsning.

En av samtidens skarpaste kritiker – och en av de få öppet politiska författarna – är tyske juristen/litteratören Juli Zeh.

I Corpus Delecti målar hon upp ett onaturligt friskt samhälle år 2058, där varje människas kropp i princip ägs av staten. I något som närmast kan beskrivas som leasingavtal får medborgarna tillgång till sina kroppar som medel för att leva långa, lyckliga och sjukdomsfria liv. I gengäld gäller det dock att se till så att hälsan upprätthålls, att rätt näring intas och att ens partner matchar sitt DNA – annars väntar statlig vedergällning.

En oerhört obehaglig och dystopisk roman som för tankarna till Franz Kafkas Processen, George Orwells 1984 och vår svenska Karin Boyes Kallocain. Även här står frihetsfrågan i centrum. Det är nästan som man vågar kalla den en modern klassiker.

Juli Zeh, Corpus Delecti (2010, 246 sidor, Weyler Förlag)

Juli Zeh, Corpus Delecti (2010, 246 sidor, Weyler Förlag)

Alla dem som påstår att grafiska romaner inte bör kallas skönlitteratur bör läsa Alison Bechdels Husfrid och byta åsikt! Den går även utmärkt att läsas av alla andra som inte är lika fördomsfulla.

Husfrid är målad med i huvudsak svart, vitt och blått, som förutom att vara huvudfärger också kan ses som de huvudstämningar (sorg, glädje, vemod) boken framkallar. Med utgång från sin fars nära och plötsliga död börjar Alison Bechdel med ett inre detektivarbete för att försöka förstå vem den distanserade engelska läraren och begravningsentreprenören – hennes far – egentligen var. Via små berättelser från sin uppväxt börjar hon sakta nysta upp gåtan. Och att hennes två viktigaste upptäckter i livet (kärleken till litteraturen och vetskapen om att hon är homosexuell) båda har kopplingar till sin far, skall visa sig vara det bästa botemedlet.

Detta är en underbar roman om att hitta sig själv, om att göra upp med det förgångna och om litteraturen som en oändlig reflektionsyta mot sig själv och livet. För fans av James Joyce, Marcel Proust och Ernest Hemingway är detta ett måste då de litterära referenserna står som spön i backen, utan att utesluta alla dem som inte är bekant med dessa författare. Även fans av den amerikanska TV-serien Six Feet Under bör kunna hitta likheter med denna grafiska roman.

Alison Bechdel, Husfrid: en tragikomisk familjeberättelse (2009, 238 sidor, Ordfront Förlag)

Alison Bechdel, Husfrid: en tragikomisk familjeberättelse (2009, 238 sidor, Ordfront Förlag)

Längst ned i en fastighet i ett av Paris mer förnäma kvarter, spenderar portvakten Renée sina dagar. Hon bor dessutom där i en liten tjänstebostad. Ingen i huset varken vet eller bryr sig om vem hon egentligen är; en olycklig kulturälskande autodidakt med hjärtat på vänster sida. Tre trappor upp i samma fastighet bor tolvåriga Paloma. Hon har nyligen bestämt sig för att ta livet av sig på hennes nästa födelsedag. Ty livet är absurt och utan mening.
I samband med att en ny boende, Ozu, flyttar in, kommer öden att sammanflätas och livets hopplöshet dra undan.

Renées och Palomas röster presenteras i dagboksliknande kapitel som avlöser varandra. Ämnen som passerar revy är filosofi, litteratur, japansk kultur, katter, konst, vänskap, kärlek och döden. Allt genomsyrat av härlig humor, franskt driv och genuin mänsklig medkänsla.

Boken, skriven av den tidigare filosofilärarinnan Muriel Barbery, har blivit en enorm försäljningssucce över hela världen och gjort upphovsmannen ekonomiskt oberoende. Detta har inte minst förvånat författarinnan själv. Finns även som härlig fransk film.

Muriel Barbery, Igelkottens elegans (2009, 347 sidor, Sekwa Förlag)

Muriel Barbery, Igelkottens elegans (2009, 347 sidor, Sekwa Förlag)

2012 är det 100 år sedan Sveriges internationellt mest kände författare, dramatiker och konstnär dog. Om han var galen eller inte, därom tvista de lärda. Men att han stundom kunde göra stor konst är en självklarhet.

Denna korta och utsökta roman med självbiografiskt innehåll visar en liten strimla av hans geni.
Nyligen frånskild följer vi med Strindberg in i ensamheten och depressionens mörker och kyla. Han blir liksom Hjalmar Söderbergs karaktärer till en flanör och en passiv betraktare, då han från sitt fönster och på sina promenader registrerar Stockholm och människors liv vid sekelskiftet 1900.

Ett bortglömt och stilfullt mästerverk – med riktig höststämning! – från en författare som man inte undgår att ha en åsikt om. Fylld med aforismer och korthuggna, tvärsäkra citat. Finns att läsas gratis på nätet här.

August Strindberg, Ensam (1903, 135 sidor, Norsteds Förlag (1994))

August Strindberg, Ensam (1903, 135 sidor, Norsteds Förlag (1994))

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. Frankie permalink
  januari 23, 2012 10:11

  Hej! Vilken fin blogg detta är! Jag ska börja läsa igelkottens elegans i dagarna, efter många tips. Det blir spännande! Ha en fin dag.

  • januari 23, 2012 16:04

   Hej och välkommen Frankie! Och tack så mycket! Bloggen har legat i träda på sistone dessvärre.

   Kul med igelkotten – den är fin! Sen kan du ju kolla filmen efteråt också. Även den är mycket bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: