Skip to content

Och Zygmunt Bauman fick ett svenskt eftersökt genombrott hos en bredare publik på ålderns höst (?)

augusti 31, 2011

En av världens mest citerade och framstående sociologer, den 85-årige polske engelsmannen Zygmunt Bauman, var nyligen i Sverige. Bland annat besökte han Uppsalabaserade Paideia (The European Institute for Jewish Studies in Sweden), och att jag inte var där eller ens visste att det existerade grämer mig nu fullständigt.
Hans besök gjorde i alla fall så att Bauman-mediabarometern smällde i topp, och detta främst i borgerliga Svd och DN. Dessas ledarsidor brukar ju till vardags inte direkt utmärka sig för att presentera kritiska perspektiv på ett jagcentrerat konsumptionskapitalistiskt miljöförstörande samhälle – vilka är Baumans tre angreppspunkter –  men detta välkomnas starkt, och jag hoppas att han väckt en skeptisk inställning till moderniteten – och det samhällssystem i vilket denna flyter – hos dem som nyligen kommit i kontakt med honom.

Här skriver Bauman själv om Londonupploppen vinklat utifrån ett påtvingande konsumtionssamhälle. SvD:s Kaj Schuelers samtalar här med Bauman om främst hans kritik av konsumption och olika kulturaspekter. Här blir han intervjuad av DN:s Maciej Zaremba, där också några av hans huvudteser ges utrymme; en genomträngande osäkerhet rörande allt i en invidids livskurva och i synen på etik, samt en impotens rörande ens eget handlande och de samhälleliga institutionernas dito i en nätverkande, globaliserad värld där ingen förstår hur en orsakkedja ser ut, eller hur ansvar och risker allokeras. Impotensen handlar således om makt, hur makten struktureras och verkar, det vill säga om politik. I en värld som ser ut som ett kaosartad garnnystan av ekonomiska relationer, råvaru- och produktionskedjor, ett kvickt och förångat kapital, valutaspekulation, kulturspänningar, organiserad brottslighet och oerhörda miljö- och klimatpåverkningar, är det kanske inte så konstigt att den globala politken inte fungerar – trots att den underbara idéen om FN-systemet finns, men som det cyniskt inte verkar tros på.

Vad som kan  tilläggas är att säga att en nyinspelad dokumentär om Bauman, The Trouble of Being Human These Days, håller på att klippas ihop och färdigställas. Dock måste upophovsmännen fixa in 9 000 dollar för att få råd till detta. Jag hoppas detta lyckas!
Nedan kan ni se en trailer för filmen och en 9-minuters interjvu med Bauman där i princip hela hans nuvarnade teoretiska ramverk framläggs;  teoretiska begrepp såsom ”interregnum” och ”flytande modernitet” får sin förklaring i mycket enkla ordalag. Och ja, hans ständigt tända pipa figuerar också.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: