Skip to content

♥ Hundra svenska år ♥

juni 11, 2011

Lyckan är nu stor i mitt bröst! Denna är tudelad till sin natur: dels är jag helt klar med min civilingenjörsutbildning av vilken det bara återstår att hämta ut själva examensbeviset, samt dels visas nu i repris varje måndag på SVT2 kl 20.00 den makalösa dokumentärserien Hundra svenska år från 1995-1999! Min examen lämnar jag därhän, ty detta är enbart narcissistiskt koketteri.

Hundra svenska år är däremot inget narcissistiskt koketteri utan en dokumentärserie i åtta delar om den förvandling Sverige genomgick på flertalet plan under 1900-talet. Varje avsnitt sörjer för ett särskilt temata. Serien är fylld till sin bredd med rara intervjuer med gamla människor som minns den förgångna tiden, allt ackompanjerat med rörliga arkivbilder från de tio berörda decennierna visande både det fina, fula, sköna och hemska.

Jag har starka minnen av hur jag som tio- till fjortonåring satt och såg den och andra dokumentärer av Häger och Villius tillsammans med mor och far – bland mina vänner helt ensam av detta historiska mänskliga intresse – och blev helt trollbunden av det som översköljde mina ögon och öron; manuset av Olle Häger, med en liten gammaldags ton full av detaljrikedom, ingraverades djupt på mina minnens vaxskivor då det blev uppläst av ciceron Hans Villius helt underbara Kalmardialektala röst. Den rösten är därmed för evigt hos mig förbunden med adelsmärkta berättelser och vackra pseudominnen från den tid som flytt. Allt detta gör mig – lite kort sammanfattat – väldigt varm i hjärtat.

Det senaste avsnittet (avsnitt två) ledsagade tittaren genom 1900-talsmodets dekorativa svängningar och figurationer. Alldeles extra härligt, roligt och charmigt blir det i speciellt två inslag.
I det första (ca 15.30 in i avsnittet) berättar professor Johan Almqvist i högdragna eufemismer om naturalister, där ”beräknande lysterhet med obskyra rörelser” är långt borta, där ”icke kurtis eller fleur, icke något pikant cigarettrökande” förekommer utan där sådant istället är ersatt av ”en god kamratanda mellan män och kvinnor” som med en ”öppen, ärlig gläjde” samverkar ”utan spår till någon sexuell anstrykning”.
I det andra inslaget (ca 19.30 in i avsnittet) visar en reklamfilm för svenska frisörföreningen från 1938 hur en förlovad karlslok kallar sin egen älskades hår för ”skatbo”, för att med gott samvete istället söka blickfånget till en närsittande dam med ett mycket mer tilldragande ”håryttre”. Men var inte rädda! Ingen otukt inträffar då karln tvingar sin älskade att gå till frisören och piffa upp sig. När kvinnan gör som mannen säger råder sannerligen det äktenskapliga lugnet  och skilsmässan är långt borta.

Snälla, kära läsare – se denna serie! Här är länken till avsnitt två.
Och här kommer lite bonusmateral med chict svenskt mode från 1939 (mannekängerna är charmangta damer!), samt lite bloopers med Hans Villius (observera hans ENORMA ryssmössa i slutet av klippet!).

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. juni 11, 2011 16:50

  Vare sig det är narcissism eller ej att vara stolt över att bli civilingenjör, kan jag bara buga och gratulera dig för denna stora prestation och som är något du verkligen ska vara stolt över. Hoppas att du verkligen kan låta dig njuta av denna tid.

  Både Villius och Häger skulle kunna inleda denna sommar med ”Året är 2011, mannen på bilden är den nyblivne civilingenjören Niklas…
  GRATTIS!!!

  • juni 12, 2011 18:25

   Tack så hemskt mycket Niklas! Det där var väldigt fint skrivet. Och det känns! Tack igen!

 2. Jan Lundberg permalink
  juni 13, 2011 20:20

  Såg precis del tre (I ditt anletes svett) och frapperades (igen) av seriens förträfflighet. Ett givet obligatorium i grundskolans historieundervisning.

  /Janne

  • juni 15, 2011 08:19

   Hej och välkommen Janne! Förträfflig är serien verkligen!

 3. juni 27, 2011 14:54

  Grattis till examen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: