Skip to content

«motiv från hafsbadet». Eller: Anders Zorn var Lydia Stilles pappa. Eller: En inte helt politisk korrekt ihopparning av två realistiska svenska giganter från 1910-talet.

juni 8, 2011

Lydia brukade bada ensam.
Hon tyckte bäst om det så, och denna sommaren hade hon för resten ingen att bada med. Och hon behöfde inte vara rädd: hennes far satt däruppe på bergknallen ett stycke ifrån och målade på sitt «motiv från hafsbadet» och höll öga med att ingen obehörig kom för nära.
Hon steg ut i vattnet, tills det nådde henne till litet övfer midjan. Där blef hon stående med upplyfta armar och händerna knäppta bakom nacken, tills ringarna i vattnet slätats ut, och speglade sina aderton år i vågen.
Så böjde hon sig framöfver och simmade ut på det smaragdklara djupet. Hon njöt af att känna vattnet bära sig – hon kände sig så lätt. Hon simmade lugnt och tyst. Hon såg inga abborrar i dag; annars brukade hon leka litet med dem ibland. En gång hade hon varit så nära att fånga en med handen, att hon stack sig på hans ryggfena.
Väl i land igen for hon hastigt öfver kroppen med handduken och lät sedan torka sig torr af solen och den lätta sommarbrisen. Så sträckte hon ut sig på en flat strandhäll, som vågorna slipat blank. Först lade hon sig på magen och lät solen bränna på ryggen. Hon var redan alldeles brun öfver hela kroppen – lika brun som i ansiktet.

Hjalmar Söderberg, Den allvarsamma leken (1912)

Anders Zorn, Vått (1910)

Anders Zorn, Vått (1910)

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. juni 8, 2011 09:03

    Åh, fint!

  2. juni 9, 2011 19:13

    Jag läser alltid in hela bokens följande utveckling i de där första raderna och meningarna; den speglar för mig hela Lydia. Badet är då en metafor för livsrelationen (hon brukade bada ensam, hon tyckte bäst om det så) och abborrarna männen i hennes kärleksliv (hon brukade leka med dem, och en gång stack hon sig ”på hans ryggfena”).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: