Skip to content

Albert Camus och anteckningarna

april 13, 2011

I Albert Camus (1913-1960) romaner blottläggs tillvarons absurditet vilken genomsyrar och gör världen dubiös. Vi är utslängda i ett nihilistiskt värdevakuum där alltings meningslöshet måste hanteras genom att enträget tänka att det enfaldiga och ödesmättade Sisyfos-arbetet kan göra oss lyckliga bara ifall vi konstituerar vår egen meningsgrund kring det.

Det cirkulerar därför ofta spörsmål av moralisk härkomst i Camus roman- och essävärld. Ty vad bättre än att just ”testa” människans ställningstaganade – i en meningslös värld utan en straffande Gud – inför en rad olika moraliska problem de själva ger upphov till eller bemöter? Kvalen är bland annat det aktiva mordet i Främlingen (1942), det bevittnade självmordet i Fallet (1956), pestepidemien i Pesten (1947), revolten och upproret mot förtrycket i Människans revolt och ensamheten kontra gemenskapheten i Landsflykten och riket (1957).

Men hur ställde sig Camus själv till livets meningslöshet? Vilka var värdena han eftersökte, mot vad skulle han revoltera, hur gjorde han livet meningsfullt, hur såg han på den andre, kärleken, sexualiteten och moralen? Vissa åsikter och svar på dessa frågor lyser naturligtvis igenom i hans romaner och skrifter, men mer privata svar ges i hans anteckningar. Dessa finns utgivna på svenska i Anders Bodegårds översättning (från 1942 till 1951) och i Anna Säflunds översättning (från 1935 till 1942). Dock så är böckerna ifråga i princip omöjliga att få tag på förutom på bibliotek (om exemplaren inte har blivit ”borttappade”).

I anteckningarna möter man ofta en ganska modstulen man, men som mycket mer än i sina romaner verkar som pregnant aforistiker alá de gamla franska moralisterna och arvsfränden Nietzsche. Allt – liksom i böckerna – i sann varm humanistisk anda och – men det är min uppfattning – med en stor klokhet därtill.

Jag tänkte delge er, kära läsare, lite citat från hans anteckningar mellan 1942 till 1951. Jag har försökt att sammanställa dem under något sånär vettiga ettiketter och bifogar en unik ”svår-författare-med-cigarett”-bild till varje temata (obligatorisk i Camus-sammanhang!). Om ni läst hans böcker (och gillat dem) så befäster sig nog hans intryck med anteckningarna, om ni inte läst honom så tror jag att citaten kan vara en bra inkörsport. I vilket fall – läs, begrunda och prova mot er själva. Om det uppstår förtryck gentemot era egna uppfattningar – gör då uppror och revolt! Camus skulle varit stolt!

Svår författare med cigarett. Exempel 1

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: