Skip to content

Ett bekännande av könsrasism ibland. Eller: Existensgrattis till alla (ni vet vilka ni är!) underbara kvinnor på Internationella ♥kvinno♥dagen!

mars 8, 2011

Michel Houellebeq har kallats misogyn. Detta citat från Elementarpartiklarna (1998) bör sätta frågetecken efter ett sådant påstående, där han istället snarare borde kallas för manlig könsrasist, det vill säga att han uttrycker misandri; en åsikt om att kvinnan är överlägsen mannen. Jag skulle härmed vilja erkänna – även om jag i huvudsak tror att en mans eller en kvinnas egenskaper inte determineras av könet –  att jag stundom är beredd att hålla med Houellebecqs karaktär Michel i citatet här nedan. Ty min självupplevda empiriska studie hitintills i livet, samt läsandet av mörka delar av den mänskliga Historien, talar för att den är mer sann än motsatsen. Och jag håller alltid på vinnare.

Mitt i den skändliga vidrighet, det permanenta blodbad, som djurlivet utgjorde stod hängivenhet och altruism att finna bara i moderskärleken, eller i en beskyddarinstinkt, det vill säga någonting som omärkligt och gradvis ledde till moderskärleken. […] Trettio år senare kunde Michel återigen bara komma till samma slutsats: kvinnorna var avgjort bättre än männen. De var smeksammare, mer älskande, mer medkännande och mildare; mindre begivna på våld, egoism, självhävdelse, grymhet. De var dessutom förnuftigare, intelligentare och mer arbetsamma. […] En värld av kvinnor vore i alla avseenden oändligt överlägsen; den skulle utvecklas långsammare men regelmässigt – utan recidiv eller ständiga, olycksdigra ifrågasättanden – i riktning mot ett tillstånd av gemensam lycka.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: