Skip to content

Bukowskis!

februari 25, 2011

Ni tittar väl på Tv8:as fina program Bukowskis?

Klargörande nummer ett: ja, det finns faktiskt en sådan televisionskanal. Klargörande nummer två: ja, det finns faktiskt ett sådant program.

Om man, likt undertecknad, är svag för allt vad auktioner och vackra ting heter så erbjuds man i Bukowskis ett rågat mått av smakfylld (high end-)fägring samt eleganta budgivningar på världens alla språk. Utöver detta får man även följa med auktionshusets experter på hembesök, där det värderas och pratas en massa om föremålen de där stöter på.

Programmet kan verkligen hovera sig och fungerar som en mer lyxig och kapitalintensiv pendang till utmärkta Antikrundan; det blir en perfekt balans och komplettering då Antikrundan mer berör normalt folk, i mer normalt och oroliga pekuniära situationer, och detta med ett säljarfokus, medan Bukowskis istället, med ett köparfokus, berör mer välbeställt och ostronätande folk som förmodligen har svårare att uttyda och förstå vad en blankett från Försäkringskassan är för något än en en glaspjäs signerad Simon Gate. Jag lugnar mig med att alla dessa besuttna köpare säkert är visa och vet redan om – samt lyder! – den romerske stoikern Senecas följande ord:

Han skall alltså få äga jordisk egendom, men han skall betrakta den såsom en lätt och flyktig tingest, färdig att flyga sin kos, och han skall icke låta den tynga vare sig någon annan eller sig själv.

Ett ytterligare plus är att den Bukowski-personal som medverkar i programmet är hemskt trevlig, mycket kunnig, rar och tjusigt välklädd.

Serien har än så länge endast visats i två av seriens totalt tio avsnitt, och det är tisdagar kl 21.00 som gäller för sändnings-dag/tid. Första avsnittet var mer just ett första avsnitt, inbegripet det tradionella programintroducerandet för tittaren. Här var det lite för mycket reklamfilm för auktionshuset över programmet för min smak. Men överlag ändå väldigt sevärt. Vem vet, jag kanske någon gång får användning för min nya kunskap om öppettiderna för inlämingskontoret på Arsenalsgatan – låt oss så hoppas!

I avsnitt två tog det dock rejäl fart på riktigt! Där fick man bland annat dreggla över 1900-talets moderna ögonfägnad i form av Stig Lindberg-porslin, Josef Frank-möbler och tavlor av Schjerfbeck, Bærtling, GAN (Waldemarsudde har nu en fin retrospektiv utställning om honom) och Hjertén! Allt så klart under en dyster modstulenhet då man kommer på sig själv om att världen är en orättvis inrättning i vilken man själv icke är miljonär. Följt av detta resonemang kanske man också finner en avsky mot sig själv om att det materiella ägandebegäret verkar te sig så stort och starkt inom en. Man kan då återigen finna ro och tröst hos Seneca och samtidigt sluta att vara svenskt avundsjukt på de lyckliga köparna som figurerar i serien. De blir verkligen inte lyckliga av de inropade föremålen, ety:

Dessa ting, som allmänt beskådas, inför vilka man stannar, vilka den ene beundrande utpekar för den andre, de glänsa blott på ytan, men invärtes äro de eländiga.

Så varför inte ge programmet en chans? Klicka på bilden här nedan så transporteras ni till programmets egna webbtv-sida! Mycket nöje!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: