Skip to content

Alla hjärtans dag utan eufemismer, del 2. Eller: En fruktansvärt snuskrolig Montaigne om freudianska drifter och den infamösa ”storleksfrågan”. Eller: Ursäkta, men jag kunde inte motstå.

februari 14, 2011

Platon säger att gudarna har utrustat oss med en olydig och tyrannisk lem, som likt ett rasande djur försöker underkuva allt med sin våldsamma aptit. De har också gett kvinnorna ett glupande, girigt djur som blir vansinnigt om det inte matas på rätt tid; det tål inga uppskov, blåser in sitt raseri i deras kroppar, blockerar kanalerna, hejdar andningen och vållar tusen olika krämpor tills det har sugit ut den gemensamma törstens frukt och rikligt vattnat och befruktat skötet med dem.

Lagstiftaren som jag nämnde nyss borde också betänka att det kanske är kyskare och mera fruktbart att tidigt låta kvinnorna lära känna verkligheten än att låta dem gissa sig till den efter sin mer eller mindre fira och upphettande fantasi. Drivna av begär och förhoppningar ersätter de de riktiga könsorganen med andra, som är tre gånger större. Och en man som jag känner förstörde sina chanser därför att han blottade sitt på en plats där han ännu inte kunde använda det för dess viktigaste uppgift.

Vilken skada gör inte dessa onaturliga bilder av dem som pojkarna ritar överallt i kungaslottens korridorer och trappor. Det är de som är upphovet till kvinnornas grymma förakt för det som vi verkligen kan prestera av naturen. Hur vet vi att det inte var just det som Platon hade i tankarna när han härmade andra stater med goda författningar och bestämde att män, kvinnor, unga och gamla skulle vara nakna inför varandra under gymnastiken?

Banksy, London (2010)

Banksy, London (2010)

”]Banksy, Downing Street 10 (2010)
Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: