Skip to content

K Special: Nils-Petter Sundgren – ett liv med film

januari 21, 2011

Om man överhuvudtaget är intresserad av filmkonsten skall man se K Specials två underbara entimmesdokumentärer om Sveriges främste filmkritiker genom tiderna: Nils-Petter Sundgren.

Med stil, kunskap och elegans har denne herre i nästan 50 år guidad svenska biobesökare till de rätta biostolarna,  kvalitetssäkrade av Sundgrens sigill. Och detta på en resa där han mött – utan att syssla med något som helst galanteri – några av filmhistoriens allra största och dessutom vunnit deras respekt. Jag tror att Nils-Petters hemlighet som just respekterad, ihågkommen och uppskattad av stjärnorna ligger i samma egenskap som den han själv i dokumentären nämner som gällande för Bergmans kvinnomagnetism: att han tog människor han talade med på allvar. Och i samma ögonblick fick vi dödliga också en visdomslektion i något som borde finnas i varje människa.

Till slut är jag tvungen att transkribera ett kort avsnitt från del 1 där Sundgren och Bergman demaskerar den senares konstnärsskap såsom hämtat ur idéerna i den spanske dramatikern Calderóns pjäs Livet är en dröm från 1635. Ett verk som inspirerat mången konstnär och drömmare sedan dess.

Se del 1 här och del 2 här, innan det är för sent!

Ingmar Bergman: Men den där blandningen av verkligt konkretiserade drömmar och översatta materialiserade drömmar – det har mer och mer blivit mitt filmiska uttryckssätt.

Nils-Petter Sundgren: Har det någonting med att göra med att du kanske upplever livet som en dröm eller att drömmen är viktigare och sannare än det vi kallar för verklighet?

Ingmar Bergman: Idag – den verklighet som vi upplever idag – är ju lika orimlig och lika fasansfull och lika påträngande. Och vi är ju lika skyddslösa i förhållande till dem som vi är när vi drömmer. Och att det inte finns några gränser emellan drömmen och verkligheten idag det tycker jag nog att man känner väldigt starkt.

 

Salvador Dalí, Dream Caused by the Flight of a Bee around a Pomegranate a Second Before Awakening (1944)

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. januari 23, 2011 22:56

  Den måste jag se! Jag gillar honom. Han valde alltid ut sexscenerna till Filmkrönikan.

  • januari 23, 2011 23:04

   Åh Rävjägarn! Du kommer att älska en liten episod om ”Nattlek”. Den berör en viss underbar affisch (http://www.seriesam.com/p2/nattlek_66.jpg) som retade gallfeber på vissa utländska jurymedlemmar!
   Han var för övrigt på visningen av Metropolis när den visades på Cinemateket i torsdags. Karln har ju oftast bra smak, så detta var ju verkligen inte konstigt på något sätt.

 2. januari 24, 2011 22:04

  SNUSK! Måste titta.

  Jag har träffat hon som gjort filmen tror jag. Hennes mor hade mig som hemsamarit, men tillfrisknade. Synd för mig.

  • januari 25, 2011 14:45

   Haha. Detta med tillfrisknande har sina negativa följder ibland!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: