Skip to content

En tolkning: Fiskeförbud i Morfeus hav

januari 16, 2011

Jag vet vad Maurice Maeterlinck skriver om – i min läsning.

Han skriver om idealen och deras oåtkomlighet.
Han skriver om begärets solkning av det önskade när vi väl får det vad vi tror oss vill ha: begärets död i och med ägandet av det begärda; ägandets distansering och värdemässiga destruktion – ägandets nihilism!
Han skriver om människans oförmåga att inte inse att det mystiska och fantastiska trivs bäst i den icke-reella fantasins verklighet.
Han skriver om att alla drömmar är tvingande att leva i Morfeus hav och dör när vi berövar dem deras livsavgörande miljö; när vi försöker sammanföra verklighetens kalla förnuft med drömmens varma känsla.
Han skriver om våra handlingar och ords begränsningar.
Han skriver om ett mänskligt villkor.

Så snart som vi uttalar något minskar vi dess värde på ett sällsamt sätt. Vi tror oss ha dykt ner till oerhörda djup, och när vi kommer upp till ytan igen liknar vattendroppen på våra bleka fingertoppar inte längre havet som den kommer ifrån. Vi tror oss ha upptäckt en skattkammare full av mirakulösa rikedomar, och när vi kommer upp i dagsljuset igen har vi bara fått med oss oäkta stenar och glasskärvor; och likväl fortsätter skatten oföränderligt att skimra i mörkret.

 

Maurice Maeterlinck (1862–1949)

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. januari 17, 2011 23:09

  Mycket intressant, och vackert! Jag har inte läst honom. Menar han att våra ideal och drömmar är och ska förbli ouppnåeliga? Menar han att vi bäst bör bibehålla drömmarna och idealen som en helig graal, eftersträva dem men inte äga dem, för att de förlora i värde i samma stund som vi försöker förverkliga dem?

  • januari 18, 2011 11:00

   Visst är det vackert!

   Jag har inte heller läst Maeterlinck. Detta citat inleder Robert Musils ”Den unge Törless förvillelser”. Fastnade för det och snodde det därifrån. Vad Maeterlinck menade vet jag inte, men just detta om att drömmen är vackrare än verkligheten tycker jag om. Och så fort vi iscensätter och genomför drömmen – när denna byter värld till verkligheten – förloras just glansen och vi blir aldrig så lyckliga som vi trodde oss skulle bli. Det är viktigt att komma ihåg i dagens värld då vi ständigt blir utsatta för en rad olika politiskt, ekonomiskt och kommersiellt formulerade drömmar som vi skall eftersträva och genomföra för att både bli lyckliga och lyckade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: