Skip to content

Dagarna du minns: Fritidsresors nya kampanj för Madridcharter (utan Mads Mikkelsen)

januari 9, 2011

Reseföretaget Fritidsresor känner då nog allt ingen begränsning i att anlita kändisar som dragplåster.

Tidigare har den danske skådespelaren Mads Mikkelsen skapat stor succé med sin existensfilosofiska ostentativa genomgång i reklamfilmsform om vårt idoga bortkastande av dagarna. Det hela utspelar sig i paradisiska miljöer någonstans i Stilla havet och för att kröna den Mikkelsenska cocktailen så figurerar karln dessutom i ett muskulöst bart överkroppsskal.

Just denna torso har å ena sidan alluderat till kvinnor och karlar med sådan smak, men å andra sidan också skapat en skev bild av Fritidsresors utbud och kundgruppsprofilering.

Allt detta enligt styrelsen som nu tar i med hårdhandskarna för att se till att även vissa åsidosatta kundgrupper får sin efterfrågan tillgodosedd.

I en alldeles ny kampanj med syftet att uppmärksamma bolagets nya charterflyg till Madrid har nu ingen mindre än den spanske konstnären Francisco Goya väckts från de döda med en förfrågan om ifall hans mest berömda verk måhända skulle kunna få användas i kommersiellt syfte för att locka människor till hans hemstad Madrid. Mot alla odds tackade han ja eftersom denna skamliga förfrågan uppenbarligen bevisade att människan fortfarande verkade vara lika fruktansvärt moraliskt körd i botten som den var under tidigt europeiskt 1800-tal. Detta sade han med en suck och passade på att tillägga att hans bittra etsningssamlingar The Disasters of War och Caprichos inte nog kunde poängtera detta, alldeles innan han omedelbart återgick till det döda tillståndet, om vilket han dessutom tillade var mycket bättre än det levda.

Jaja, en dyster konstnär måhända, men vad gör väl detta om denna nya kampanj verkligen får de i den tidigare Mikkelsen-reklamfilmen så bortglömda kundgrupperna – manliga borgare/rucklare med 1800-talsmässig dubbelmoral (en stor andel av Sveriges unga karlar) samt unga dumma män med krigiska/nationalistiska element (Sverigedemokrater) – att upptäcka Madrid såsom en plats fylld av kroppsliga äventyr likväl för den chauvinistiske frihetsmartyren som för den manschauvinistiske filistern?

Ja, för de kommer att bli lurade på kuppen eftersom de inte kommer att beviljas resa tillbaka hur som helst. Detta betyder att kundgrupperna kommer att få spendera lång tid i Madrid vilket betyder att vällustingarna kommer att bli spöade och tuktade av hårdhudade Almodóvar-kvinnor och de rasistiska nationalisterna kommer att bli tvungna att arbeta likt papperslösa flyktingar från Afrika på enorma tomatplantager under förhållanden som bör betraktas som allt annat än mänskliga. Returbiljetten beviljas endast när resenärerna totalt och fullständigt har ändrat moralisk grunduppfattning. Fritidsresor har då gjort en samhällsinsats och påvisat varför privata aktörer är viktiga även dem.

Låt oss nu hålla tummarna för att flygplansstolarna blir fullbokade!

Francisco Goya, The Second of May 1808 (The Charge of the Mamelukes) (1814)

Francisco Goya, The Third of May 1808 (The Execution of the Defenders of Madrid) (1814)

Francisco Goya, The Clothed Maja (ca 1800)

Francisco Goya, The Naked Maja (ca 1800)

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: