Skip to content

Ett människans sjökort: En öppen förfrågan angående verksamhetsutveckling för Sjöfartsverket.

december 3, 2010

Sjömärken. Fyrar. Farleder. Sjömonster. Etc.

Ja, något i den stilen är kanske vad som egentligen ingår – och om inte detta är sant: vad som verkligen behövs – i människorna.

Och var är man mer människa förutom i mötet med andra? Just i mötet finns människan, påstår jag, genom att att göra den österrikiske författaren Thomas Bernhards nedteckning profan: i mötet mellan människor finns Gud.

För man är verkligen någon sorts kapten, eller åtminstone lots, på sin egna skonare, brigg, fregatt eller fullriggare, här på jorden. Och det skall verkligen till att man kan navigera då man ger sig in på andra människors vatten – med förhoppningen om att där verkligen kunna möta Den Andre. Sjöfartsverket borde förstå detta och erbjuda någon form av kartläggning av människor, så att mötet och kryssningen människor emellan blir något säkert och rofyllt, där sjösjukan är ett minne blott.

Jag anser att dessa sjökort över människan är starkt efterfrågade, och detta mestadels för de mindre attraktiva farvattnen. Ty vissa människors vattendrag orsakar verkligen havstulpansansamlingar på sitt egna skepps skrov, har outmärkta farleder så att man seglar vilse och eventuellt också saknar gästhamn – eller åtminstone naturhamn! – när nöden kräver detta. Sjökorten skulle hjälpa till att helt enkelt varna för dessa de värsta människorna överhuvudtaget då man i mötet med dem, med kursen förlagd till deras inre, inser att de är så ytliga eller onda så att man antingen blir bordad av pirater eller huxflux går på grund utan återvändo. Det senare det absolut värsta man kan göra i mötet med Den Andre.

Sjövett och sjökort – två nödvändiga ting för en lyckad resa genom livet! Annars går det som en oljebestänkt sjötavla av Turner, med kapsejsade skepp, piskande vågbrus och människans gallskrik som resultat.

J.M.W. Turner, The Shipwreck (1805)

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: