Skip to content

Best of Drottning Kristinas aforismer. Del 2: Den svartsynte betraktaren.

december 2, 2010

Det spelar liten roll på vilken nivå eller på vilket sätt man tillbringar detta liv; det är varken värt mödan eller omsorgerna man ägnar det, om man betraktar det så som det egentligen är.

Det förflutna är passerat, framtiden är oviss, ögonblicket är ingenting annat än en punkt; men av denna fruktansvärda punkt skall en dag hela vårt eviga liv bero.

Människor är varken dumma eller onda för att de fötts i ett visst land och inte heller för att de har ett visst yrke. De är dumma och onda uteslutande därför att de är människor.

Livet är ett spel; man kan inte där göra stora vinster utan att utsätta sig för stora förluster.

Människan är en avgrund av elände och kunnighet, och hon känner varken sin kropp eller sin själ. Emellertid känner hon, att hon är ett sannskyldigt intet, överklätt med en smula liv; denna vetskap kan med all hennes filosofi förändra eller förbättra henne.

Skönheten är inte, vad den förefaller oss att vara; vanan gör oss okänsliga för allt, den får all tjusning att förgå. Man vänjer sig lika lätt vid det som behagar som vid det som misshagar, utan att bli mer berörd, och till slut gör natten och mörkret likaväl som döden alla ting lika. Det är detta som gör makars otrohet oursäktlig.

Hur människan än maskerar sig, bär hon överallt med sig sina svagheter och drifter; man blir inte fri från dem, för att man ändrar uppsyn eller dräkt. Man är alltid densamma, och tror man att man blir bättre, blir man bara sämre.

Vi är nästan alltid barn. Vi förändrar i varje ålder våra nöjen och våra dockor. Allt anpassar sig så småningom efter vår förmåga men när allt kommer omkring, sysslar man bara med bagateller; varje tid och varje ålder ler åt dem som man just passerat, trots att den sysselsättning som nu följer inte alls är allvarligare.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. december 3, 2010 10:39

    Men vad skall vi göra åt problemet? Importera en ny kungafamilj? Jag förstår nu att något verkligen måste göra. Tänk att sammanställa en lista med Knugens aforismer. Vilken deprimerande läsning!

    • december 3, 2010 11:43

      Ja, frågan är om det ens skulle bli en lista. Jag kommer bara på aforismen: ”Kära Örebroare!”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: