Skip to content

Tills vi dör: vårt nu väger mer än det någonsin gjorde tidigare.

november 24, 2010

Det levda är endast det förgångna – livet skedde och sker i dåtid. Detta eftersom liv förutsätter en skapelse och en definition med en tidsmarkör placerad innan själva livet kommer till stånd; det skedda ger livet möjlighet och spelrum.

Utan det förgångna saknas allt detta; utan det levda har man inget att minnas, ingen plats, inga definierade möjligheter. Nuet är i sig självt dödfött, historielöst och värdelöst. Att leva i nuet betyder att ständigt bli återfödd och omdefinierad – man saknar trygghet, vikt, djup och gestaltning till förmån för osäkerhet, viktlöshet, yta och saknad av karaktär. Man känner inte igen något, man är relationslös, och man är blank snarare än skriven. Men att leva i nuet är en omöjlighet.

För varje nu har en koppling bakåt, är en uppställning med tidens gångna sekunder i led. Vi är nuet längst fram i ledet och vårt nu väger mer än alla de föregående. Tills vi dör blir vårt sammanhang bara större, historien längre och vår enskilda plats – i relation till allt och alla – mindre.

Vi är klädda i denna tunga, av tiden sydda, kappa; i den en värme av mänsklig gemenskap, ett stöd av den oföränderliga människan och en historisk förståelse för det som lett oss hitom nästa tidsenhet. I den även ett skydd mot störningarna i de snabba sekundernas ständiga omväxlingar, som inte rår på århundradenas ogenomträngliga tyg och sömmar. Där finns en tystnad, ett rofyllt lugn.

Tills vi dör blir den tyngre, men tills vi dör blir vi också starkare.

Allt går ett ut.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. februari 27, 2011 16:08

    Mmmmm. Detta underbara bortfallande. Du har säkert redan för länge sedan läst ”Kronofobi, essäer om tid och ändlighet”, men om inte borde du göra det, tycker lilla bortfallande jag. Or perhaps it’s below your level 🙂

  2. februari 27, 2011 18:38

    Den har jag inte läst. Söker på den och finner en sympatisk baksidetext. Den är verkligen noterad. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: