Skip to content

Hommage till Henyrk Górecki (1933-2010)

november 15, 2010

Jag hade tänkt använda någon dyster musik av den polske kompositören Henyrk Górecki i något sorgemättat inlägg. Detta tills idag då ett annat sorgemättat blogginlägg förtälde att han den 12:e november hade avlidit. Nu är det således dags för mitt sorgemättade inlägg.

Henryk Górecki (1933-2010)

Och vad bättre är det inte än att använda Góreckis tredje symfoni, Symphony of Sorrowful Songs (1976), för detta ändamål? Denna karaktäriseras av en avskalad orkestrering – helig minimalism – influerad av polsk folkmusik, som tillsammans med gudomligt vacker kvinnosång i tre satser behandlar – som titeln antyder – sorgens utbredning via förluster av olika slag. Detta med särskild koppling till moderns villkor och koppling till sina barn.

De tre sångerna, och alltså de tre satserna, baseras på polsk historia genom 500 år. I den första satsen, Lento, Sostenuto tranquillo ma cantabile, som varar ca en halvtimme, besjungs en kristen text om Marias förlust – Jesu död – från 1400-talet. I sats två, Lento e largo, Tranquillissimo, ca 10 minuter lång, är texten istället hämtad från en inristning gjord i ett Gestapo-fängelse under andra världskriget av en 18-årig polsk kvinna. Hon skriver till sin mor, med tankar på att hon själv förmodligen inte kommer att överleva, om att inte gråta eftersom Himlens Drottning alltid kommer att vaka över hennes dotter. Den avslutande sats tre, Lento, Cantabile-semplice, ca 20 minuter lång, handlar om en mors sökande efter sin son som förolyckats i ett folkuppror mot tyskt styre. Detta skedde i Polen i början av 1910-talet.

Vackrast är sats två enligt mig. Nedan framförd på den enskilda plats som kanske mest tydliggör 1900-talet som det århundrade genom mänsklighetens historia då flest mödrar led förluster av sina barn: koncentrationslägret i Auschwitz.

Henyrk Górecki blev 77 år gammal.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: