Skip to content

Beträffande sidhuvudet

oktober 28, 2010

Så som sig bör – och som uppmärksamma läsare torde ha noterat – har sedan en tid tillbaka Pyrrhonism blivit utstofferad med en sann pyrrhonistisk uppsyn.

Äran och tacket riktas nu via en offentlig eklärering till en namnlös tysk konstnär, hemmahörande i 1500-talet, som hyste en makalös klockarkärlek till träsnitt. Konstnären erhöll – emellertid och efterhand – smeknamnet Petrarca Meister, emedan han gjorde uppskattade illustrationer, som tidigare tillskrevs Hans Weiditz, till den tyska översättningen av den italienske renässansdiktaren och humanisten Francesco Petrarcas verk De remediis utriusque fortunae. Samme Francesco Petrarca som för övrigt också var vän med Giovanni Boccaccio, novellens upphovsman, vilkens mästerverk Decamerone undertecknad just nu läser för att förbereda sin förmodade vårresa till Florens.

Alltnog.

Petrarca Meister sysselsatte sig stundom även genom att måla allehanda pergament, vilket hans Der Philosoph Pyrrhon in stürmischer See är ett exempel på. Och det är just denna som beskurits helt utan pardon och sedan spikats upp längst upp på denna sida.

Petrarca Meister, Der Philosoph Pyrrhon in stürmischer See (1500-tal)

Bilden visar en stormig sjö, uppå vars höga vågor ett skepp guppar, manövrerat av en besättning i sanslös dödsångest. Utöver detta visar scenen också två plakat. Från det övre utläses: ”Pirrho Heliensis Plistarchi Filivs”. Det vill säga: ”Pyrrho, grek, son till Pleistarchos”.

Sålunda kan vi dra slutsatsen att det är samme Pyrrho som namngett den filosofiska inriktningen pyrrhonism som denne blogg är namne med. Pyrrho själv är i bilden placerad i mitten, iförd elegant blå kosytmering och rött skägg (mycket troligt för en grek), samt lojt lutandes mot skeppets mast. Hans sinnestillstånd är alltså raka motsatsen till det hos alla de andra.

Från det andra plakatet utläses: ”Oportere Sapientem Hanx Illivs Imitari Secvritatem”. Det vill säga, ungefärligt översatt: ”Sann vishet är att imitera denna säkerhet”.

Vadan detta? Vad menas? Och varför Pyrrhons lugn? Låt oss istället citera vad den grekiske filosofihistorikern Diogenes Laertios skriver om Pyrrhon i just denna scen, i hans Om kända filosofers liv och tankar:

Poseideonios berättar följande om honom. Då hans reskamrater ombord på ett fartyg under en storm blevo modlösa, besvarade han själv lugn och sin själsliga jämvikt samt pekade på en gris ombord, som höll på att äta; en sådan ostörd sinnesfrid var det som den vise borde befinna sig i, sade han.
”Antikens skeptiker”, Ur Diogenes Luaertios (1953)

Så, det var väl inte så svårt? Vid klick på bilden blir den större, och man kan faktiskt se Pyrrhons finger, och den lilla rosa, lugna, nöffande grisen; som vi ska härma – kom ihåg det! – så att vi finner lugnets och stillhetens tillstånd: ataraxia (Αταραξία).

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. oktober 28, 2010 22:59

  Jag älskar ordet utstofferad. Det används på tok för sällan och är mycket talande.

  • oktober 29, 2010 19:12

   Jag stödde på det för nån vecka sedan i läsandet av ”Bel-Ami” av Guy de Maupassant. Har aldrig hört det förut, eller ja, eftersom jag inte läser högt så har jag väl inte hört det nu heller. Läst det, menar jag. Vem vet om jag inte skall använda det i tal idag?

 2. oktober 29, 2010 17:00

  Som den latinist jag är vill jag först tacka för latincitaten, men också påpeka att det står ”hanc” och inte ”hanx”. En mer ordagrann översättning lyder: Den som är vis bör efterlikna (denna) hans sinnesro.

  • oktober 29, 2010 19:15

   Åh, tack så hemskt mycket Minerva! Vilka kunskaper! För att hedra dig låter jag mitt fel stå oredigerat såsom det är. Tack för förfrågan om sidhuvudet förresten! Annars hade det nog aldrig tagits upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: