Skip to content

Oktober enligt Tjajkovskij

oktober 1, 2010

Idag är det den första oktober. I denna bloggs juvenila period, mer bestämt den första mars, föddes en tanke om att jag från och med då skulle börja med att den första dagen i varje ny månad publicera ett youtube-klipp med rätt tillhörande Tjajkovskij-säsong-låt. Tanken: ett slags musikaliskt månadshoroskop.

Pjotr Tjajkovskij skrev 12 enkla pianostycken, en för varje rysk månad, vilka han fräckt franskt tillsammans kallade och publicerade såsom Les Saisons. Det mest kända stycket är förmodligen juni, vilken jag då, på grund av mitt allt sämre minne och aparta förvirring – och tillsammans med alla andra förgångna månaders stycken – var tvungen att av okänd anledning glömma bort att publicera.

Ack, förflyktiga minne och ickegenomförda bloggprojekt! Ve dig, feta hjärna! Och förlåt, kära läsare, för uteblivna pianoupplevelser.

Hursom.

Vi har nu alltså inträtt i oktobers storslagna landskapsmålning, och musikhoroskop, där träden avbildas såsom vackra och stillsamma lägereldar, där morgonrodnadens luft smakar lika krispig och fräsch som en friterad munfull mineralvatten med citronbit i och där lövhögarnas susande och prasslande mjukgör och rensar öronen och sinnena likt en sammetstops. Och all denna förgängliga skönhetsaktivitet, som Moder Natur skroderar med, under ett allt mer omslutande och ljusdödande mörker, som sakta lägger sin svarta sidenmantel över den välvda himlen, samtidigt som ledans och melankolins svarta galla sakteligen börjar pysa ut i själens lekamliga rum, över murar och befästningar.

Allt detta, via Lev Oborins mjukt tryckta pianotangenters nedslag, i höstens riktiga månad: oktober.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: