Skip to content

Det enda positiva med datumet 11:e september: Hommage till Arvo Pärt

september 11, 2010

Två torns fall, en svensk utrikesministers död och en fruktansvärd politisk statskupp i Chile; tre perspektiv på människans skuggsida och på den skada ett fåtal individer fysiskt och psykiskt – på lokal, nationell och global skala – kan infoga i ett miljonräknat flertal.

Detta är det huvudsakliga historiska innehållet i dagens datum – 11:e september; ett av människlighetens mest inhumana datum. Jag anser mig därför att det behövs en positiv motvikt till allt detta. Vågar man hoppas på att döden och vanmakten kan motverkas – på lokal, nationell och global skala – genom skönhet och reflektion? Balanseras upp? Finns det något med en sådan (kulturell?) kraft som är kopplat till detta datum?

Dagens lycka: JA!

Ty idag fyller nämligen den helt vidunderlige estniske tonsättaren Arvo Pärt 75 år! Och om någon har den läkande kraften att smörja de historiska såren med liniment så är det han! Det sitter i det stumma skägget!

Arvo Pärt: världens bäste - nu levande - kompositör

Lyssna på, eller bli smörjd med, Spiegel im Spiegel, ett exempel på ett stycke med endast piano och cello, och De Profundis, ett kör- och orgelverk som får symbolisera Pärts gudomliga kompositörfingrar för just detta. I klippet till Spiegel im Spiegel är de rörliga bilderna från Andrei Tarkovskys makalösa poetiska filmkomposition Mirror. Om man inte sett denna eller någon annan av hans filmer, av vilka det endast finns ca tio, hoppas jag att detta kan fungera som inkörsport till en av de bästa regissörer som någonsin satt sin fot på denna jord. Han satt även sin fot på vår svenska jord då han som Bergmanfrälst spelade in sin sista film The Sacrifice på Gotland. Denna rollsattes också med Erland Josephson och Allan Edwall. Filmen blev färdigklippt och klar bara några dagar innan den cancersjuke ryske regissören framled. Försök nu att INTE bli emotionellt sensibelt sentimentala när ni ser och lyssnar på Spiegel im Spiegel-klippet. Om ni kan!

Med allt detta sagt, eller snarare skrivet, hoppas jag att jag tillfogat något positivt med denna dag – idag och i framtiden. Det enda som är ändå är lite synd är ju att Pärt inte fyller 75 år varje sådant sånt här datum. Men jaja. Jag gjorde ett försök till framtida balansering i alla fall. Läs en ovanlig intervju med honom i dagens Svd.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: