Skip to content

Ingmar Bergman och Alliansen: Moderaterna

september 10, 2010

Sista dagen i Bergman-kampanjen tillägnas Moderaterna som, om man får vara lite partisk, briljerande och totalt slår de andra borgerliga partierna på fingrarna i fråga om estetisk framtoning – detta trots att man saknar vettig kulturpolitik! Vad partiet mer djupt vill förmedla är dock, som en röd tråd i denna Bergman-kampanj, ovisst.

Valet av Bergman-film är den pest- och dödsfyllda och, i ordens rätta bemärkelse, apokalytiskt domedagsbeakande Det Sjunde Inseglet (1957). Och följeslagare till den dödsångestfyllde och gudsförnekande korsriddaren Antonius Block (Max von Sydow), och liksom övervakande och oundvikligt öde till alla dem som den gode riddaren råkar befrynda på Gotland, är ingen mindre än Döden (Bengt Ekerot) själv. Vad han döljer under sin svarta cape är livets slut, tidens seger över människan och allt ljus slocknande.

För evigt.

Och han bjuder charmerande upp alla som kommer inunder hans mantel på en klassisk Danse Macabre utan dess like, där så klart just alla – rik som fattig, troende som tvivlare, socialdemokrat som moderat – får (och måste) vara med. Detta sker till musik bestående av en skelettpipas lockande melodi och en kranietrummas vilseledande rytm. Och utan att vi vet ordet av så dansar vi alla väljare tillsammans, glatt framåt in i Dödens rike – till detta föregångsland som vi kan sälja på export och därmed lura och inkludera en hel värld. Allt detta sker till en fond av följande Bibel-landskap och liturgi:

Och när Lammet bröt det sjunde inseglet, uppstod i himmelen en tystnad, som varade vid pass en halv timme. Och jag fick se de sju änglar, som stå inför Gud; åt dem gåvos sju basuner. Och en annan ängel kom och ställde sig vid altaret, och han hade ett gyllene rökelsekar; och mycken rökelse var given åt honom, för att han skulle lägga den till alla de heligas böner på det gyllene altare som stod framför tronen. Och ur ängelns hand steg röken av rökelsen med de heligas böner upp inför Gud. Och ängeln tog rökelsekaret och fyllde det med eld från altaret och kastade elden ned på jorden. Då kommo tordön och dunder och ljungeldar och jordbävning. (Uppenbarelseboken 8:1 – 8:6)

Förutom attribut såsom död och förbannelse så finns även en fasansfull Moderat-pin i Dödens mantel, som han gärna visar upp vid en intresserad förfrågan.

Danse Macabre: det nya, och enda, arbetarpartiets tidslösa valdans. TIPS!: Om man klickar på denna bild så kan man även ha den som snyggt skrivbordsunderlägg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: