Skip to content

Ingmar Bergman och Alliansen: Folkpartiet

september 9, 2010

Folkpartiet visar under Bergman-kampanjens tredje dag en sällan skådad förståelse och ett sällan skådat tycke för Bergmans filmer. Se bara hur oförblommerat allt ter sig när Folkpartiet väljer ur det Bergmanska kulturarvet!

I Hets (1944) finner Jan Björklund det folkpartistiska idealet för den nye svenske läraren hos filmens penialism-, disciplin-, statut- och sadist-älskande Latinmagister Caligula (Stig Järrel). Med en dylik Caligula-attityd skall man ur svenska klassrum driva fram de nya elitklasser – som likt vackra raka furor kommer att resa sig bland det dilletant kaosartade granriset som utgör normalbegåvade barn – på vars axlar hela Sveriges framtid vilar då dessa är de enda som slutligen kan avvärja kunskaps- och tillväxtshotet från kinesen!

Men mer folkpartistiskt stoff finns i Hets. I filmen kommer det fram att den disicplinäre Caligula, under en längre tid, haft en hemlig sexuell relation med snyggingen Jan-Erik Widgrens (Alf Kjellin) söta tobaksbiträde Bertha Olsson (Mai Zetterling). Att även läraren bör få liderlig tillgång till elevernas sexuella partners är något som därför Folkpartiet ser som en god idé både för att höja statusen för läraryrket samtidigt som man då också lockar allt fler och allt mer begåvade människor till yrket.

En styv pekpinne i ryggen ger, förutom respektingivande effekter, även medcinska sådana mot exempelvis diskbråck och allmänna ryggbesvär.

Björklund älskar till och med denna film så pass mycket att han även torgför detta filmklipp, därifrån affischbilden härrör, som en högst rörande beskrivning av en svensk skolvardag utan mobiltelefoner, Ipods, kritiskt tänkande, kepsar bak och fram, självständighet och annat som hör samtiden till. I klippet får sannerligen Jan-Erik Widgren veta hut av den gode magistern då han varit en för det svenska riket mycket oansvarig och pinsamt skamfull elitelev, ty han är inte lika bra i latin som sin magister.

Folkpartiet har ju nu för tiden även vissa likheter med Centerpartiet vilket tydligt framkommer i nästa bild som är densamma som Centerpartiet använde i sin kampanj för två dagar sedan. Bilden visar Gunnel Lindbloms karaktär Anna som blir tvagd på ryggen av sin son Johan i filmen Tystnaden (1963). Tack vare RUT-avdraget kan slika filmscener bli upphöjda till vardagliga sådana då man, på ett sätt som sannerligen torde intressera Oidipuskomplex-stinna intressenter såsom Freud, Lacan och kanske även den redan omnämnda Mai Zetterling, enkelt kan anställa sina barn för att både få närgången kvalitetstid med de små samtidigt som de ökar Sveriges BNP.

Två folkpartistiska flugor i en smäll minsann!

Även med Kristdemokraterna finns det hos Folkpartiet likheter, detta gällande valet av Fanny och Alexander (1982). Folkpartiet väljer emellertid att mer rikta in denna kampanjbild mot de väljare som huvudsakligen gynnas av en folkpartistisk politik i allmänhet och en borgerlig politik i synnerhet. Bilden skall frambringa våta begär hos de redan rika och välbeställda borgarmålgrupperna – liksom hos de som aldrig kommer att nå dithän – som liksom professor Carl Ekdahl (Börje Ahlstedt) inget hellre vill än att så snart som möjligt, iklädd frack och i den högborgerliga miljös familjära atmosfär, få avnjuta hälsoförödande kubansk cigarr. I en värdig omsorg om de äldre ingår bland annat att ett skjortbröst alltid skall skina såsom det vorde utmejslat ur elefenben, att konjaken minst skall vara XO-klassad, att någon av Schuberts sonater skall spelas varje kväll i salongen och att man aldrig talar om de fruktansvärda exploateringsvärderingar som varit grunden i vårdkundernas kapitalackumulering, vilken naturligtvis inte drabbas av förmögenhetsskatt.

Professorn visar med ett förnöjsamt leende hur ett värdigt skortbröst skall se ut!

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. september 9, 2010 13:14

  Jan Björklund – årets man! Fast nog hade det varit roligare om läraren nojsat med Alf Kjellin.

  Skulle man kunna tänka sig något roligt med Socialdemokraterna, eller får man inte driva med dem? Mona Sahlin (Patti Smith) som yrkar på skattebifriade cigg.

  • september 9, 2010 13:27

   Jan Björklund är verkligen årets man! Och med Socialdemokraterna och deras rödgröna välgörare får och bör man naturligtivs också driva. Du har ju själv mycket roliga idéer! Dock kan jag personligen inte visa rödgrön satir här på denna blogg då denna fungerar som ett externt kabinettskåp av mitt inre. Rödgrön satir får göras av någon sällspord människa som har hjärtat på höger sida.

 2. september 10, 2010 00:16

  Att Sveriges kulturelit består av idel kommunister och socialister är väl inget nytt. Att de har utnyttjat sina talanger för att förfalska eller överdriva verkligheten, för att indoktrinera konsumenterna av deras alster, dvs det svenska folket, i socialism och kommunism blir väldigt uppenbart om man har funnits till i ca 60 år och själv matats med skräpet. Dina bilder ser jag som en bra illustration av detta faktum. Tack för det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: