Skip to content

Ingmar Bergman och Alliansen: Kristdemokraterna

september 8, 2010

Dag två i den intensiva Bergman-kampanjen, som Alliansen dragit igång för att med finkultur vinna landets alla kulturväljare, tillfaller Kristdemokraterna. Med fokus på det kristna och traditionella har detta parti kanske inte helt oväntat valt att visualisera sina kärnvärden i följande två Bergman-filmer, som båda tydligt bär kristliga teman; Jungfrukällan (1959) respektive Fanny och Alexander (1982).

Dock blir man som betraktare lite ställd, eventuellt också provocerad, av parollen ”mer respekt för äldre” mot bakgrund till det valda fotot ur Jungfrukällan. Detta visar den unga medeltidstösen Karin (Birgitta Pettersson) som helt i sin egen frid precis ska sätta tänderna i en kebab med bröd då hon prompt blir störd av en äldre herre (Tor Isedal), som verkar sugen på lite kött. Denna äldre herre råkar någon minut senare, tillsammans med en annan äldre herre (Axel Düberg), visa sig vara ohyggliga och Satanssända våldtäcksmänsmödrare som, mer eller mindre direkt efter dådet, dessutom ber om husrum hos Karins evinnerligt kristna fader (Max von Sydow). Dessa blir som tur är mördade av fadern som då starkt börjar tvivla på existensen av den kristna guden. Dock slutar filmen med att fadern går ut ur det hela med, av en viss anledning, en starkare tro än tidigare. Med detta sagt är det lite oförståeligt vad Kristdemokraterna egentligen menar med just valet av nedanstående bild. Men vi kan inte klandra dem, eftersom verklighetens folk ofta inte sett någon Bergman-film.

Ett omänskligt Sverige är ett Sverige där våldtäcksmänsmördare inte blir bjuda på en kebab med bröd.

I den andra Bergman-bilden, tagen från Fanny och Alexander, är dock de kristdemokratiska värderingarna mycket mer klara. Den oerhört stränge och förkastligt onde biskopen Edvard Vergerus (Jan Malmsjö) talar här allvar med den stackars Alexander (Bertil Guve), till vilken han blivit styvfar efter att ha gift sig med Alexanders mor, efter att denne som vanligt sagt något som råkat uppröra den pietiske biskopen. I och med detta börjar biskopen det kristdemokratiska trygghetsskapande som kampanjbilden syftar att väcka betraktarens ömhet inför. Biskopen ser till så att barnen knappt får lämna biskopsgården överhuvud och därmed förlora den nära kontakt de haft med sin älskade släkt och familj. De tvingas ävenledes att leva under fruktansvärd askes och gjuts om till att bli fromt högaktade inför den skrämmande kristna guden. Under tiden förlorar barnens ömma moder (Ewa Fröling) allt mer sin maktställning över sina egna barn då hon ständigt blir hjärntvättad av biskopen som hela tiden påminner om vikten av att underkasta sig stränga levnadsvillkor för att platsa i den kristna himmelen; allt detta görs ju naturligtvis av bevågenhet av den gode biskopen. Den overkliga studie- och hemmiljö som här skapas är sannerligen just den miljö där verklighetens folk bäst föds och uppfostras. En instängd skola i hemmet är vidunderligt bra eftersom den möjliggör för verklighetens folk att hålla sig tryggt borta från sådan dekadent och oförståelig kultur som Anna Odell eller Ingmar Bergman givit upphov till.

Biskop Edvard Vergerus moraliska uppfostringslära innanför vitkalkade biskopsgårdsmurar är något av en målbild för en trygg hem- och skolmiljö enligt Kristdemokraterna

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. Anton Apa permalink
  september 8, 2010 15:31

  Jag tolkar dessutom ”Mer respekt för äldre” som att den där tjejen ska ge sin kebab till den äckliga snubben för att han är äldre. Då helt frikopplat från att ha sett filmen. För det har jag inte.

  En affisch med KD åkte ner i den här stan igår. Satans odemokrater som sysslar med sådant.

  • september 8, 2010 16:33

   Bra Anton! Egentligen borde jag göra texten om filmen vit så att man, om man inte sett filmen, är helt blank inför bilderna. Du är varmt välkommen att tolka på nytt imorrn och på fredag då Folkpartiet resp. Moderaterna visar upp sina Bergmanbidrag!

   Rörande nedtagna affischer: Jag tror faktiskt att affischerna gör större nytta (större skada för KD alltså) om de får sitta uppe. De torgför ju trots allt KD:s budskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: