Skip to content

Hieronymus Bosch och Alliansen: Moderaterna

september 6, 2010

Så var det dags för det sista partiet i Boschs profetiska nidmålning av Alliansens politik inför valet 2010. Partiet i själva tavlan är längst upp till vänster i den högra panelen och partiet i fråga är så klart (de nya) Moderaterna.

Bosch verkar i detta parti leka lite satiriskt med gamla tiders krigs- och sovjetpropaganda. Istället för Sovjetstatens hedersamma välgång, då landets alla medborgare tar värvning och arbetar/krigar under kommandot ”framåt tillsammans!”, verkar istället den svenska statens välgång i detta fall, alltså vid genomförandet av Moderaternas politik, snarast leda till en bäcksvart, sotig, eldslickande och svavelstinn undergång.

Vad Bosch själv anser att orsakerna därtill verkar vara kan vi endast spekulera i. Och om inte orsakerna ligger i sådant djävulskap som blind/okritisk övertro på skattesänkningar, privatiseringar, skattesubventioner för hushållsnära tjänster eller på marknadens krafter, så kan nog orsaken ligga i det han närmast skulle drabbas av ifall han själv hade levat idag: Moderaternas totalt intet-existerande, tidsfrånvända och anti-intellektuella kulturpolitik.

Å andra sidan skall det tilläggas, detta helt till Moderaternas försvar, att det finns något väldigt estetiskt, och eventuellt också något djupt existentiellt, lockande i bilden och i drömmen om ett apokalytiskt framtidsprojekt. Med andra ord: helt kulturellt och människofrånvänt bakbundna är Moderaternas politik alltså inte. Men märk väl: man röstar för den skull inte på dem.

Enligt de flesta teologer är Helvetet placerat i underjorden vilket därmed betyder att den riktning som Moderaterna anger, "framåt", är en felaktighet.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: