Skip to content

Hieronymus Bosch och Alliansen: Kristdemokraterna

september 5, 2010

Att Kristdemokraterna skulle gå fria från Hieronymus Boschs hårda kritik i den överlag väldigt kristna The Garden of Earthly Delights var kanske något som partiet hade räknat med. Man att börja prata om verklighetens folk, vara inskränkt intolerant mot det som frångår den heterosexuella normen och ha Sveriges mest koketta och stylade partiledare var tydligen bara några av de saker som fick Bosch att kvickt och med förakt vända penseln mot partiet.

Vi ser att Bosch i framställningen nedan, som figuerar i den centrala panelen i triptyken, helt har använt samma grunddrag som i Kristdemokraternas valaffischer där Hägglund står visavi olika djur med egenskaper som partiet inte anser vara önskvärda i ett solidariskt och rättvist samhälle. Att dessa egenskaper inte är önskvärda är även något Bosch, och Pyrrhonism, håller helt med om. Problemet är istället det att dessa egenskaper sätts i relation till den fåfänge Hägglund som naturligtvis ständigt måste figuera på valaffischerna. Detta utsätter betraktaren till att göra ett val mellan antingen strutsen, buffeln, hyenan, gorillan eller Hägglund. För att få ett mänskligare Sverige är tanken att man ska välja Hägglund istället för strutsen, buffeln, hyenan eller gorillan. Detta är naturligtvis helt bakvänt eftersom vilket djur som helst är mer mänskligt än Göran Hägglund. För att göra samma faktum mer tydligt, och kanske lite mindre hårt,  sätts därför Hägglund i Boschs framställning mot ett entourage av mjuka och rara fjäderfän. Fjäderfäna inbjuder bland annat till barbackaridning på en gröngölning och pusskalas på en gräsand. Om inte detta skulle vara nog så kan man också, om man inte mår så bra, få sitta på en mysigt mjuk fink av något slag, som även erbjuder Hägglund ett gratis björnbär som han verkar totalt ointresserad av.

Om man i denna framställning väljer Hägglund framför ovan beskrivna hederliga fjäderfän, ja, då är man förmodligen inte av bättre sort än Hägglund själv, och felet ligger alltså i betraktarens ögon och värderingar. Bosch har i alla fall gjort allt han kunnat för att framställa naturen i en mycket bättre dager än den onaturlige och den mot kvinnor och HBTQ-personer så djurlike Hägglund.

Inskränkt enfald eller ekologiskt öppensinnad mångfald?

Utan Hägglund - ett mänskligare Sverige!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: