Skip to content

När konstverken tar semester, del 4

augusti 26, 2010

Igår: ett paradis, ett andrum och en oas för de sunda och traditionsvördande kärnfamiljerna.
Idag: ett dystert tillhåll för dekadent kubistiskt nakna konstverks illa målade kroppar.

Som Pyrrhonisms läsare väl känner till har många av de stora konstverken i sommar erhållt sin första femveckors långa industrisemester någonsin. Detta som oftast till den stora konstälskande allmänhetens stora förtret. Ty när väl konstverken besökt olika semesterorterna har uppförandet ifrån konstverkens sidor till yttermera visso varit helt annat än schangtilt.

Och nu har det alltså hänt igen. Detta fruktansvärda förfall för den berömda semesterorten började i måndags då Picassos Bather Wringing her Hair och Bather skulle förtära middag på en lokal restaurang.

Pablo Picasso, Bather Wringing her Hair (1952)

Pablo Picasso, Bather (1909)

– De såg helt sjuka ut. Det gick inte att få ögonkontakt med dem. När jag väl försökte så såg jag alla deras sidor samtidigt. De sa bara att de var kubistiska, speciellt den äldre, och att de var födda så. Men så tycker jag inte att man kan resonera – detta att skylla på generna – jag anser uppväxtsmiljön vara mera betydelsefull. Det var sammantaget ett oerhört enerverande och otäckt par. Och jag tycker inte det är anständigt att de är tillsammans när de är sån stor åldersskillnad, berättar den kypare som hade oturen att betjäna målningarna vid middagen.

Genom att fruktansvärt besudla gängse konvenans och ettikett lyckades de två konstverken med konststycket att skrämma bort merparten av restaurangens gäster. Detta genomfördes bland annat med en bergsprängare som spelade nedanstående helt anstötliga och otidsenliga visa.

Som om inte detta var nog så så höll restaurangens kock på att trilla av pinn när han fick in parets middagsorder.
– De önskade kålsoppa och en äppelpaj, med citronvatten till. Eftersom de själva är goda för hundratals miljoner trodde jag att de skulle slå på något större. Jag var helt kort väldigt frapperad. Sen läste jag kyparens anteckning om att kålen, äpplena och citronen var tvunga att komma från Juan Sáchez Cotáns stilleben-målningar. Dylik fräckhet har jag aldrig varit med om!

Vad kocken sedan gjorde var ett rent naturligt och socialt försvarbart agerande. – Jag sprang direkt ut ur köket med en burk målarfärg som en hantverkare glömt och hotade att kasta den på de där rucklarna! De blev livrädda och jag skrattade gott. Såna där fåfänga målningar är ju så måna om sitt yttre eftersom det är det enda de har! Haha! Ni skulle sett deras ansikten – de tappade nästan sin kubistiska och modernistiska mask och såg därför nästan helt mänskliga ut! Skammen för dem var enorm – som målade av en fransk realist!

Att det inte blev någon middag för de två konstverken är något som vi tror att Pyrrhonisms läsare förstår utan att det behöver uttalas tydligare än så här. Till slut vill vi åtminstone visa en, precis som vanligt i denna reportageserie, oerhört exklusiv bild tagen av en av Pyrrhonisms otaliga fotografer. Det ni ser utspelas på en av semesterortens tidigare mest barnvänliga och älskade familjestränder. Vi ser hur de två konstverken helt oförskämt inte bryr sig det minsta om att skyla sig – även fast de båda har medhavd handduk! – samtidigt som de försöker se utmanande och koketta ut för att locka till sig små osedliga ynglingar. Ytterligare ser vi hur den blåa av de två inte ens haft skam nog att raka sig på det där speciella stället som andra Venus-stiger-upp-ur-vattnet-modeller genom århundraderna gjort. Ekivokt är väl det minsta man kan säga!

Låt oss slutligen använda både de två konstverkens ursäkter och kyparens vurm för den sociala  uppväxtsmiljö för att helt skylla deras helt oskäliga beteende på deras genetiske fader och uppfostrare Pablo Picasso. Han borde sannerligen skämmas!

Är detta ett adekvat beteende att stoltsera med under sin semester?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: