Skip to content

Dagens syndiga Schniff

augusti 11, 2010

Jag var väl nyfiken, jag var väl nostalgisk över mina barndomsminnen med morfars svarta tumme, jag var väl alltför hänförd över Sherlock Holmes och andra remarkabla eleganta engelska tweedklädda och bolmande gentlemen.

Så idag gick jag – dilettanten och livet igenom icke-rökaren – in i en 154-årig tobaksaffär i Västra Aros för att äntligen få omkull hänförelsen och med Nietzsches hammare totalt krossa och pulverisera min piprökande avgudabild.

Jag möttes av en sprudlande inspirerande kvinna som tog fram varenda en av de doftburkar som utgjorde det stora utbudet av smaksatta tobakssorter, vilket tydligen är synonymt med generellt piprökande i en lika generell allmänhet. Först tyckte jag märket lät så fint, Peterson of Dublin,  sen blev jag fascinerad av namnen på sorterna – Irish Oak, Irish Whiskey, Sherlock Holmes, Sweet Killarney, Sunset Breeze, Connoisseur’s Choice och Old Dublin – och sist blev min näsa glad. Ty när näsan dök ner i burken Connoisseur’s Choice möttes jag av en tropiskt fruktig vaniljvind, och när näsan därefter dök ner i burken Old Dublin åkte en orkan gjord på tång och Lagavulin-whisky rakt ner i bröstet på mig. Och vips så hade dessa två tobakssorter funnit sin väg till mitt hjärta och tobaksvalet var gjort.

Peterson of Dublin - Old Dublin

Peterson of Dublin - Connoisseur's Choice

Efter valet av min billighetspipa följde en visning av de fantastiskt fina och fantastiskt dyra Peterson-lyxpiporna. Jag blev ytterligare hänförd och betalade raskt mitt och gick för att undvika att impulsköpsnerven skulle göra fatala lyxpipeköpsutfall.

Väl hemma stoppade jag pipan med Old Dublin och började dagdrömma om det skotska rök-å-tång-whisky-paradiset Islay och min måste-resa dit någon gång, hela tiden lojt bolmandes på min nyinköpta piparmatur. Sen föll mina tankar på van Goghs självporträtt med hans avskurna högra öronsnibb och rykande pipa. Och jag intog den svåra och väderbitna pip-posen och kände mig som målad av van Gogh!

Imorgon ska jag röka Connoisseur’s Choice. Få se vilka associationer den blandingen för med sig.

Och just ja: rökning är fruktansvärt – det dödar din kropp, andras, klimatet och medverkar till utsugning och exploatering av människor i tredje världen samtidigt som onda mäns skräddarsydda kostymfickor, för varje bloss, bolmning eller tobaksfrämjande blogginlägg, fylls med väldiga kapital. Jag ska sluta lika snabbt som jag började, om ett litet tag bara.

Vincent van Gogh - Self Portrait with Bandaged Ear and Pipe (1888)

Vincent van Gogh - Schniff Portrait with Bandaged Ear and Pipe (2010)

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. augusti 12, 2010 03:51

  Ah, vad roligt! Dennis köpte också pipa nyss. Vi röker Cavendish vi, tobak med körsbärssmak, jättesmarrigt.

 2. Karl permalink
  augusti 12, 2010 10:57

  Jag säger som van Gogh: Om nom nom nom..

 3. skogvaktaren permalink
  augusti 12, 2010 11:48

  Undrar vilken tobak Ekelöf stoppade sin pipa med i Eufori? Vennberg rökte Calmar Nyckel i Fiskefärd vill jag minnas, vilket min farfar också föredrog.

 4. augusti 12, 2010 12:26

  Distingerade herrar – tackar för era kommentarer!
  Jag vill dock också påpeka att ni just har gjort så att min sista mening i inlägget, ”Jag ska sluta lika snabbt som jag började, om ett litet tag bara.”, har blivit tämligen lite mer förskjuten på framtiden.
  Karl: 😀 <- fast jag inte riktigt förstår, men du får förklara i tal någon gång.
  Thomas: Vi måste bytlånas någon gång!
  Skogsvaktaren: Hehe, att ta sig an det litterära piprökandet lär verkligen ta sin tid! Dock har jag inte läst något av det du anger men jag antar att det håller minst lika hög klass som tobaken de röker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: