Skip to content

När konstverken tar semester, del 2

juli 20, 2010

Inspirerade av det målgivande rättsfallet med Venus Anadyomene, väljer nu allt fler varelser från de stora mästerverken att kräva sina arbetsgivare på sina första femveckorssemestrar. Samtidigt hörs allt mer kritiska och allt mer irriterande röster från den allmänna kulturälskarpöbeln, som också har semester. – Här har man åkt ändå till Paris för att se på Picassos Women running at the Beach. Och vad möts man av? Jo, en tom jävla strand! Det är för jävligt, menar en av Picassomuseets besökare i Paris.

Pablo Picasso, Women running at the beach (1922), innan semstern

Även från Pradomuseet i Madrid kommer ondsint kritik då ett flertal konstälskande turister igår spydde galla över museiledningens beslut om att ge en putto från Rubens The Rape of Europa fem veckors betald ledighet. Men museiledningen försvarar sitt beslut. – Den ursprungliga semesteransökan stadgade att alla de tre amorinerna i tavlan skulle få semester samtidigt. Men detta var helt otänkbart då tavlans symbolik och mytologiska innehåll helt skulle förgås om så skedde. Dessutom har vi beslutat oss för att inte ge amorinen som rider på fisken semester överhuvudtaget. Han är en för stor favorit, främst bland barnen, säger Pradomuseets presschef.

 

Peter Paul Rubens, The Rape of Europa (1628-29), innan semstern

Av mer skvallermässig karaktär kan det tilläggas att karaktärsstoffet från dessa två tavlor faktiskt just nu spenderar semestern tillsammans. Följande lyckliga bildbevis är taget på en av öarna i Söderhavet.

Freds- och kalorijagande joggingrunda framför ett azurblått Söderhav

Vi noterar att kvinnorna från Picassotavlan aldrig verkar släppa varandras händer och den lämpliga frågan om de är lesbiska dyker naturligtvis upp. Och vilken dålig fantasi de verkar ha gällande valet av semesterort. Förutom det exotiska tillägget med ett parasol och en något mer azurblå havston ser bakgrunden på detta kort nästan exakt ut som de båda kvinnornas tavelbakgrund hemma i Paris. För den lille putton är dock semesterortsvalet väl valt då han här helt syns i ett annat sammanhang. Och gud vad skönt det måste vara att slippa Zeus utklädd till våldtäcksko! Enligt olika ögonvittnen från ön kommer också uppgifter om att man sett honom göra små loopar över havet. Man har i samband med detta hört små skratt vilket sammantaget tyder på att putton är saligt lycklig. Och han ser dessutom ut att kämpa på bra under träningspassen med de stora kvinnorna trots hans korta och korpulenta ben. Och är det inte vackert så säg, att de, kärlekens och skönhetens förgestalter,  tränar genom att jaga Picassos fredsduvor? Försöker de säga till oss vanliga människor – liksom till världens ledare – att vi alla borde göra samma sak; jaga freden? Ja, vem vet. Till och med på semestern gör dessa mästerverk allegorier – vilken energi och pondus!

 

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. juli 20, 2010 15:47

    Haha, det här var utan tvekan dagens bästa, alla kategorier!

    • juli 20, 2010 20:12

      Tack, så mycket Johanna! Eftersom jag inte har semester än så kan jag inte göra ormvråksspaningar som du, utan får istället ta min tillflykt till fantasin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: