Skip to content

Sista-minuten-tips till dagens alla bröllopspar

maj 22, 2010

Varje människa nuförtiden som inte har en alltför förkrympt eller primitiv moralisk inställning eller intellektuell nivå älskar på ett romantiskt sätt. Den romantiska kärleken är en extrem produkt av sekler av kristet inflytande. Och för en som inte förstår detta kan man förklara såväl dess substans som dess utvecklingsstadier genom att likna den vid en klänning eller en kosytm som själen eller fantasin förfärdigar för att klä de varelser som råkar dyka upp och som anden finner passande för dem.

Men ingen kostym är evig, den håller bara så länge den håller. Och snart nog framträder under den ideala klädedräkten som vi har skapat och som så småningom sliter ut den verkliga gestalten av den mänskliga varelse som vi har klätt.

Den romantiska kärleken är följdaktligen en väg som leder till besvikelse. Det är bara när man redan från början räknar med besvikelsen och beslutar sig för att ständigt variera idealen och för att ständigt tillverka nya kläder i själens ateljéer så att den påklädda gestaltens utseende ständigt förnyas, det är bara då som den inte leder till besvikelse.

Fernando Pessoa

MGM:s kostymär Helen Rose jobbar på Grace Kellys bröllopsklänning 1956

Med tanke på att så många gifter sig idag på pingstaftonen så går allt mitt hopp och önskan till att alla dagens bröllopspar tar till sig Pessoas visdom och inte älskar de vackra bröllopskläder som bruden/bruden, brudgummen/brudgummen eller brudgummen/bruden just idag råkar ha på sig. Jag hoppas de istället tänker på och älskar varandra såsom nakna klippdockor. Ty en sådan innebär en oändlig variation av intryck och karaktärsförändringar som möjliggörs genom det ständigt skiftande klädmodet. Detta klädmode är emellertid inte förlagt till Milano, Paris, London eller New York utan finns på motsvarande psykologiska platser i den älskades egna värld. Tyvärr är denna värld outforskad, absolut inte kongruent med den vanliga jord-världen, och båda i äktenskapet har endast en liten tarvlig, kantsliten medeltidskarta över de ängar, dalar, bergmassiv, floder, kärrmarker, djuphavsgravar och stränder som utgör den älskandes geografi och topografi. Uppdraget, det vill säga äktenskapet, är att göra om denna luggslitna medeltidskarta till en modern digital Google Earth-sfär som ger en någorlunda, men alltid censurerad, klick- och inzoomningsbar världsbild (märk väl: en modell av verkligheten) över den andra. Detta görs bäst  genom att tillsammans bedriva vetenskapsutmanande galna upptäcksfärder inspirerade av Columbus, Polo, da Gama och Cook.

Hursomhelst.

Eftersom jag själv inte kan be, eftersom jag har problem med täckningen hos min operatör, så låter jag Grace Kelly, som har en operatör med mycket bättre täckning, iklädd den underbart vackra klänning som visas här ovan, göra det åt mig. Jag viskar i hennes öra att be att de många ”ja” som idag uttalas är tillräckligt starka, trots att de endast består av två bokstäver varderna, till att förstå, överbrygga och omfamna den andres, sin egens och tidens förändring med allt vad detta innebär för klippdocksklädmodet och utforskandet av den älskades inre värld.

Grace Kelly säger: Amen.

Grace Kelly, 19: april, 1956

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: