Skip to content

Den 25:e februari 1876

maj 8, 2010

Hjärtat trånar efter en ordning där var och en skulle tänka främst på andra, en ordning av syskonkärlek och utstrålande sympati, där samfälld välfärd skulle framgå ur allmän självförgätenhet. Men världen är inrättad efter en annan plan. Den vilar på personlig fördel och egenkärlek. Må var energiskt vinnlägga sig om sina affärer, sitt yrke, sin förmögenhet, sitt rykte, sitt anseende, må han ävlas att hinna om sina jämlikar, fördunkla sina medtävlare och förskaffa familj, sin stad, sitt fosterland rikedom, ära och rangställning genom att först förskaffa det själv – det är allt vad man begär av honom. Världen har i alla tider förhånat eller krossat entusiasterna, drömmarna, de ädelmodiga, de självförgätna. Den utnyttjar dem och vördnar dem inte utom i teorin och århundraden efter deras död för att ge sig ett sken av högsinthet. Men dess praxis går åt sitt håll och dess skylt är bara ett knep. Moralen är till för formens skull, verkligheten har sina egna regler.

Henri Frédéric Amiel

 

Antonio de Pereda, The Knight's Dream (1655)

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. maj 9, 2010 19:21

  Du hade kommenterat i min blogg, tittade in. Jag känner mig ovärdig. Banal. Nu ska detta smältas ner – du fick mig just att öppna en Budweiser, då är man en tia. Tack!

  /A

  • maj 9, 2010 22:02

   Mot Henri Frédéric Amiel är de flesta ovärdiga och banala. Som tur är är karln död sen ca 140 år så dina känslor är således väldans gammelmodiga och dammiga – se med andra ord till att kvickt städa bort dem för hos dig hör de inte hemma!
   Skål förresten! Och Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: