Skip to content

Om en engelsk reklamkampanj (och om reklamkampanjers generella destruktivitet)

april 15, 2010

De säger att allt Londonflyg är inställd. Och engelsmännen påstår att det är nån vulkan på Island som ställt till det. Engelsmännen skyller bara på isläningarna eftersom dessa vägrar betala tillbaka den skuld som de är skyldiga engelsmännen till följd av en isländsk hyperkapitalistisk spekuleringsbaserad valutaekonomi som sprack vid senaste finanskrisen, och som engelsmännen tidigare, naturligtvis, inte hade något emot. Vad har förresten en isländsk vulkan och Londonflyg gemensamt förutom ett enormt avstånd till varandra?

Nä, engelsmännen ljuger. Det är nämligen snarare så att Joseph Wright of Derbys tavla på Tate Britian har fått utbrott, och Tate Britain, till skillnad från valfri isländsk vulkan, ligger mitt i London. För så här såg nämligen inte tavlan ut när jag såg den för ungefär en vecka sedan. Då möttes man av ett rogivande landskap med ett skimrande blått firmament. Det blev dock lite varmt om fötterna när jag kom närma den, pannan började svettas efter någon minut, alla djur blev tysta och Richterskalan visade nära noll.  Men jag anade inget.

Nu verkar Joseph Wright of Derby på något skrämmande sätt ha rest sig från graven, dammat av sin kråsskjorta och målat dit en scharlakansröd domedagsvision på det tidigare så trankila landskapet. Jag tror nån häftig ad-agency, med hjälp av Frankensteinmanér och betalade av Tate, väckt Wright of Derby från de döda i hopp om att skapa en hype kring det fantastiska Tate Britain så att besöksantalet kan slå National Gallerys. Tyvärr har ju nu detta gått överstyr och snarare motverkat alla de tänkta turistströmmarna. Synd det. Men alla utbrott slocknar ju som tur är och det ska bli intressant att se hur Wright of Derby utvecklar sin tavla efter att det att askmolnen har skingrats. Alla tavlor lever ju, är dynamiska och förändras med historians, nuets och framtidens omvärld. Jag antar att man inte kommer ifrån detta, men jag önskar att ad-men, eller Mad Men, någon gång kan hålla sina fula fingrar i styr. Hoppas bara att alla pre-rafaeliter klarade sig undan från lavaströmmarna i tid.

Joseph Wright of Derby, Vesuvius in Eruption, with a View over the Islands in the Bay of Naples (1776-80)

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: