Skip to content

A Lady Seated at a Virginal

april 1, 2010

Om ändå tavlor kunde få prata eller låta lite ibland. Hur skulle då till exempel Vermeers A Lady Seated at a Virginal låta?

Tänk om det fanns en apparat som kunde ta all oljefärg, mala ner den och sedan pressa ut en 250-grams-vinylplatta av det hela.  Sen vore det bara att lägga den i vinylspelaren och trycka på play, se stiftarmen röra sig för att sedan slå ner nålen i de första spåren och då få höra knastret  innan första låten kommer igång. Men vilken låt skulle det vara? Förmodligen precis den låt som den sidenklänningsbeklädda damen med puffärmar spelar, i tavlans nu, i det däringa magiska Vermeerska ögonblicket. Men vilken låt spelar damen då? Nån menuett av Bach? Nån ballade av Chopin? Nån mazurka av Strauss? Eller har hon blivit tokig och försökt sig på Pianokonsert nr 1 i b-moll av Tjajkovskij, fast då först transponerat och korrigerat för virginal?

Om man ska försöka spekulera så tror jag att en låt innehållandes motiven prostitution,  musik och lust är troligt. För bakom damen hänger Kopplerskan av Baburen och kastar ner en bild på den smutsiga kärleken och människans svaghet inför köttets, pengars och musikens makt och lusten till var och en. Sen naturligtvis också de fruktansvärda handlingar som följer i köttets och pengars spår  i det att försöka äga och konsumera en annan människa. Kopplerskan tillhörde Vermeers svärmor och eftersom en överhängande majoritet av Vermeers 37 dukar är målade i hans hem, där även svärmodern bodde, så syns den på väggen i denna målning. Således ytterligare en tavla-i-tavla-tavla av Vermeer.

Men låten då? Vad spelar hon?

Johannes Vermeer, A Lady Seated at a Virginal (1670-72)

När jag tänker efter så är det självklart. Hon spelar ju så klart Sweet Painted Lady av Elton John! Dels så är ju damen i tavlan just en sweet painted lady och dels så sammanfattar låten Baburens tavla väl, speciellt om torsken också är en sjöfarare!

Och inte nog med det! Denna målning hänger tillsammans med A Lady Standing at the Virginal i National Gallery i London, antingen som ett verkligt eller tematiskt pendangpar, och skall snart bli de första Vermeer-tavlor jag kommer att se i verkligheten. Men alltså, två damer, två virginaler i ett och samma rum i London. Vågar man kanske hoppas på att de kommer att bli en fet virginal-solo-duell mellan de två sidenkvinnorna? Jag tänker våga och hoppas och fy tusan vad jag ska lyssna på låten när jag betraktar de två tavlorna i verkligheten också. Undrar om någon kommer att göra samma sak?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: