Skip to content

Handen och det mänskliga

mars 18, 2010

På lördag kommer jag få den efterlängtade och mycket behövande glädjen av att få se föreställningen Den Banala Kärleken på Uppsala Stadsteater. Den behandlar den sanna romansen under 20-, 30- och 50-talet mellan den tyske filosofen, och tillika nazisten, Martin Heidegger (en av 1900-talets mest influtelserika filosofer) och den unga judiska studentskan, och sedermera också filosofen, Hannah Ardendt.

Det är enormt viktigt att skilja på person och verk. Om ni inte har den insikten så ta med er den härifrån och sprid och föröka till jordens alla hörn! Bara för att påminna om detta så tänkte jag skriva lite om det enda jag riktigt förstår av Heidegger; hans fetisch för händer.

Heideggers magnum opus är Sein und Zeit (Varat och Tiden), ett verk som kom att få enorm inverkan på den existentiella filosofin och litteraturen hos bland annat Jean-Paul Sartre och Albert Camus. I Sein und Zeit går han igenom vad det innebär, för subjekt och objekt, att just vara, och detta kopplat till tiden. Ett ting eller ett djur kan endast vara, Sein, medan människan kan vara på ett annat sätt. Detta vara-sätt, eller existensform, är en medveten sådan, till skilland mot det omedvetna Sein, och Heidegger kallade denna, för människan unika, vara-formen för Dasein (Tillvaron); och det är här och endast här som mening kan tas emot. Detta Dasein är det som definierar oss, det är detta som är mänskligheten, när vi är mänskliga och medvetna om vår existens. Ur detta kom sedan stora delar av 1900-talets existentialism.

Men var finns då Dasein? I oss? På någon luddig fluffnivå i våra själar? I någon vätska i något organ? Nej, säger Heidegger. Dasein är placerat i våra händer och endast människor har händer, säger han, och med dessa kan vi agera meningsfullt och därför är vi inte såsom Sein utan såsom Dasein. Men, säger ni, vad har då apan? Apan har väl händer? Nej, skriker Heidegger, apan har Greifsorgane (griporgan), och Griefsorgane kan inte ge apor tillgång till den meningsfulla handlingsvärlden. Således är aporna förpassade till den värld där man endast kan vara såsom Sein (ja precis, han är inte speciellt omtyckt av djurrättsaktivister).

I våra handflator, fingrar, naglar och knogar ligger alltså hela vår mänsklighet förborgat. Händer möjliggör handling och förändring. Heidegger talar till och med om tänkande händer. Dessa har skapat och förstört allt vi människor någonsin är och har varit för något; de har målat Sixtinska kapellet, spelat Beethovens musik, komponerat Beethovens musik, smekt Greta Garbos kind, skrivit På spaning efter den tid som flytt, mördat Martin Luther King, släppt Hiroshima-bomben och fört oss till månen.

Vi har kort sagt hela vår egen existens i våra händer.

Tänk på det nästa gång ni skakar hand med någon, eller när någon tar din hand i deras. Det ni gör då är alltså att ni ger personen det absolut renaste, finaste, smutsigaste och fulaste ni äger – er mänsklighet.

Study of Hands (1715), Nicolas De Largilliere

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. mars 21, 2010 17:24

    Kul, utan att först reflektera över det så har jag precis fallit för ett populärmusikens exempel på motsvarande föreställning om händernas koppling till människans känsloliv.

    Leona Lewis med My hands där hon sjunger om hur hon har gått vidare från en gammal kärlek på alla medvetna och märkbara sätt – med hennes händer som enda undantag och påminnelse om hur hon innerst inne fortfarande inte har kommit vidare, för hennes händer skakar, hennes händer vill inte hålla i någon annans händer, och de vägrar låta henne gå vidare.

    Och det är ganska intressant, för då representerar händerna inte bara vår mänsklighet utan också vårt omedvetna – och ger oss inblick i oss själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: